biophilic design plants

Biophilic design

Biophilic Design

Een prettige leefomgeving, hoe creƫer je die? Uit talloze onderzoeken blijkt dat een zintuigelijke connectie met de natuur op vrijwel iedereen een positieve impact heeft. Het is iets dat mensen zowel thuis als op het werk kan helpen ontspannen en concentreren en het helpt om angst en stress te verminderen. Het rekening houden met natuurlijke elementen is dan ook een belangrijk aspect bij het ontwerpen van een interieur. En er is een term waarmee men dit wordt aangeduid: biophilic design, oftwel biofilie.

Interieurbeplanting

Als het over biophilic design gaat, is het toepassen van interieurbeplanting waarschijnlijk het meest bekend. Zo zien we in kantoren steeds meer groenwanden en verticale tuinen. In woninginterieurs is de terugkeer van planten al ruim een decennium een feit. Geen trend meer dus maar een blijvende ontwikkeling. Planten zijn niet alleen een styling item, ze dragen bij aan een gezond binnenklimaat en brengen steriele kantoren tot leven.

Natuurlijk materialen

Naast interieurbeplanting draait het bij biophilic design om het toepassen van natuurlijke materialen waar mogelijk. Denk aan massief hout, rotan, steen, hennep, wol en katoen. Natuurlijke materialen combineren over het algemeen uitstekend met elkaar en vormen een aardse basis voor een prettig interieur. Kies bij massief hout bij voorkeur hout dat uit Europa komt zoals eiken, essen, iepen of notenhout. De bomen worden voor dit hout vrijwel altijd op een duurzame manier gekweekt. Bovendien zijn het karaktervolle houtsoorten met een prachtige tekening.

Daglicht

Een ander aspect dat van belang is bij biophilic design is de juiste toepassing van daglicht. Met name op kantoren zijn er plekken waar dit onvoldoende aanwezig is. Uit onderzoek blijkt dat het bewust zijn van het dagritme en de blootstelling aan de elementen een positieve bijdrage levert aan het welbevinden van mensen. Ook het kunnen zien van luchten, bewolkt of onbewolkt en zelfs rondvliegende vogels heeft een gunstige uitwerking op de menselijke psyche. Daar komt nog bij dat voldoende daglicht belangrijk is voor de interieurbeplanting. Kortom biophilic design vergt een integrale benadering.