Duurzaam keramiek op de Material District beurs

Duurzaam keramiek

Op 8, 9 en 10 maart 2023 vond de zestiende editie van Material District plaats. Een expositie c.q. beurs die zich volledig richt op innovatieve, veelal duurzame materialen op het gebied van architectuur, interieur en product design. We bezochten de beurs op vrijdag 10 maart en wat ons opviel waren de vele toepassingen van duurzaam keramiek. Heel interessant, hoewel duurzaamheid van materialen slechts een beperkt onderdeel van het totale duurzaamheidsplaatje van producten zoals we in een eerdere blog post al bespraken.

Maar allereerst even iets over de locatie. De beurs vindt namelijk plaats in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Van origine was dit de apparatenhal, één van de hallen van het Werkspoor. Dit was een machinefabriek waar men rollend materieel voor het spoor en voor bruggen fabriceerde. Het is opgebouwd uit indrukwekkende staalconstructies die het interieur een bijzonder industriële uitstraling geven. In 2015 werd de hal gerenoveerd en geschikt gemaakt voor evenementen naar een ontwerp van Monk Architecten.

De beurs was verdeeld in kleine, open stands, enkele lange tafels met uitgestalde materialen en uiteraard de nodige food trucks. We zagen veel interessante exposanten allemaal met hun eigen bijzondere verhaal. Sommigen met een materiaal dat al helemaal in productie is, anderen nog volop in de experimenteerfase of aan het opschalen. Uiteindelijk is het die schaalbaarheid van de productie die zal bepalen of het materiaal een commercieel product kan worden.

Enkele hoogtepunten voor ons: De dames van Humade hebben prachtige, aardse tegels, gemaakt van uitgebaggerd slib uit Groningen en Friesland. De grote uitdaging is om het slib snel van het zout te ontdoen om het geschikt te maken voor de keramiekoven. Waste Epiphany vermaalt afgedankt baksteen van slooplocaties en gebruikt het als pigment in betonnen tegels waarmee ze tegeltableaus met verschillende schakeringen zachte tonen maakt. Agne Kucerenkaite maakt duurzaam keramiek met daarin een aanzienlijk bestandsdeel as als overblijfsel in de productie van energie met biomassa.

Beton-Lab produceert plastische betontegels in verschillende vormen en patronen. Studio RAP maakt 3D geprinte keramische elementen die bijvoorbeeld als gevelbekleding dienen. Ecolurian gebruikt algen als ingredient voor hun keramische tegels. Dankzij deze organische grondstof krijgt elke tegel zijn unieke uiterlijk.

exclusief keramiek op de Material District expositie