Kastenwand in slaapkamer
Kastenwand in slaapkamer
Een kastenwand is een kast die een volledige wand beslaat. Het is dus geen op zichzelf staande kast maar één die verbonden is met de ruimte waarin het staat. In de meeste gevallen is het een kast die volledig van frontjes is voorzien (deurtjes en lades) maar er zijn ook ontwerpen mogelijk met openingen voor objecten die gezien mogen worden. Denk aan vazen, boeken of kunstobjecten. Deze kun je van binnenuit laten aanlichten met behulp van verholen led-strips.
Kasten op maat
Voor deze klant ontwierpen we een kastenwand op maat. Gezien het feit dat het om een slaapkamer gaat wordt de kast met name gebruikt voor het opbergen van kleding. Het was ook belangrijk voor ons om een minimalistische slaapkamer te creëren die rust uitstraalt. Dat is sowieso voor ons een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerpen van een woninginterieur en voor een slaapkamer geldt dat des te meer. Te veel visuele prikkels kunnen namelijk de slaap negatief beïnvloeden. De slaapkamer is bij uitstek de plek om rust aan te brengen.
Oude wandtegels als inspiratie
De inspiratiebron voor deze kastenwand zijn de zogenaamde ‘witjes’ tegels. Dit is de naam voor de witte wandtegeltjes die men vroeger maakte, bijvoorbeeld bij de beroemde Koninklijke Tichelaar in het Friese Makkum. In die tijd waren er nog geen industriële productiemethoden voor het maken van tegels. Daardoor waren er kleine verschillen tussen de tegels in kleurnuance, vorm en glansgraad. En dat is nou juist de charme van dit soort tegels. De witjes tegels worden tegenwoordig met industriële methoden vervaardigt maar het is moeilijk om daarmee dezelfde nuances te realiseren.
Kleurnuances
De kleur- en glansnuances van de witjes tegels komen terug in de gelakte frontjes van de kast. We hebben gekozen voor drie verschillende witschakeringen en drie verschillende glansgraden: mat, zijdeglans en hoogglans. Door deze frontjes af te wisselen ontstaat er een heel subtiel spel dat de ruimte tot leven brengt ondanks dat de kamer vrijwel geheel wit is. Om het idee van een tegelvoeg te creëren, lieten we de deurtjes tot halverwege de kast lopen. Daardoor ontstaat er een gleuf van zo’n 2 cm rondom de deurtjes die doet denken aan een tegelvoeg. We kunnen het idee van de frontjes eventueel ook met een andere kleur toepassen. De binnenkant van de kast lieten we in donkergrijs lakken voor een mooi contrast tussen binnen- en buitenkant.
Modulaire kast
Voor de opbouw kast kozen we er voor om hem samen te stellen uit losse modules. In de hoogte zijn er drie lagen: de eerste van 60 cm hoog, de tweede van 120 cm hoog en de bovenste laag van 80 cm hoog. In de breedte zijn er ook drie varianten: 40 cm, 60 cm en 80 cm. Deze verspringen ten opzichte van elkaar waardoor de kast een levendig, maar subtiel aanzicht heeft. Bijkomend voordeel van de modulaire opbouw is dat het mogelijk is om de kast te demonteren en ergens anders op te bouwen. Dat kan dus ook in een andere opbouw dan die van het oorspronkelijke ontwerp. Dat is wel zo handig als de nieuwe slaapkamer andere afmetingen heeft. Het is ook mogelijk om een deel van de kast te hergebruiken, bijvoorbeeld de onderste laag als dressoir. Het sluit daarmee naadloos aan op ons idee van duurzaamheid door middel van tijdloze meubels.