verlichtingsplan minimalistische hanglamp en wandlamp

Verlichtingsplan

Een belangrijk onderdeel van het maken van een compleet interieurontwerp is het verlichtingsplan. Een goed interieur valt of staat namelijk met de keuze van de juiste verlichting op de juiste plek. En uiteraard is het rekening houden met daglicht daar een wezenlijk onderdeel van.

Daglicht

Een architect bedenkt bij het ontwerpen van een huis al waar het daglicht binnentreedt. Hij of zij bepaalt hoe het licht zich verhoudt tot de functionele indeling van het huis. De oriƫntatie van het huis ten opzichte van de zon is daarbij leidend in het verlichtingsplan. Waar schijnt de ochtendzon naar binnen? Welke ruimtes zijn naar het zuiden gericht? Op welke plekken in het huis komt de avondzon naar binnen? In Nederland zijn we in de winter niet ruim bedeeld met zonlicht en koesteren we elk binnentredende daglicht. De ruimtes waar je in de middag en avond veel tijd doorbrengt oriƫnteren we dan ook op het westen. Je kunt eventueel overdadig daglicht in de zomer filteren door middel van vitrage, gordijnen of luiken.

Verlichtingsplan

Naast het daglicht is het kiezen van binnenverlichting de volgende stap. Deze kun je onderverdelen in functionele verlichting en sfeerverlichting. Voor de functionele verlichting bekijken we op welke plekken in het huis welke verlichting benodigd is en op welke wijze je je door het huis begeeft gedurende de dag. Zo hebben we tijdens het koken rond de 400 lux aan verlichtingssterkte nodig op het werkblad en zo’n 250 lux voor algemene verlichting. Datzelfde geldt voor de badkamer. Voor de overige ruimtes is 300 lux voldoende voor plaatselijke verlichting (bijvoorbeeld om bij te lezen) en rond de 100 lux voor algemene kamerverlichting. In een werkkamer mag de algemene verlichting zelfs nog wel wat lager zijn als de tafelverlichting 300 lux is. In de hal, bij de entree willen we de verlichting ook iets meer gedimd hebben dan in de woon- of eetkamer.

Lichtkleur

De kleur van het licht is tussen de 2700 en 3000 Kelvin. 2700 Kelvin komt overeen met de wat gelige gloeilampen van vroeger en 3000 Kelvin is warm wit van kleur. Ter referentie: Het witte licht bij bijvoorbeeld de tandarts is vaak rond de 5000 Kelvin en daglicht zit op 6500 Kelvin.

Sfeerverlichting

Pas als we in alle ruimtes de benodigde c.q. gewenste verlichtingssterkte hebben bepaald en ingetekend in de plattegrond, kijken we naar geschikte armaturen. Hierin spelen natuurlijk de esthetische overwegingen een rol. Er zijn oneindig veel mooie lampen te vinden. Het belangrijkste is dat ze passen in het totaalplaatje van het interieurconcept. In sommige gevallen kan dat een minimalistische lamp zijn dat naadloos past, in andere gevallen kiezen we juist heel bewust voor een lamp die een mooi contrast vormt met de directe omgeving. Voor ons als ontwerpers is het de uitdaging om per project een uitgekiende balans te vinden tussen contrasterende elementen en strokende elementen. In onze interieurontwerpen maken we een mix van vloerlampen, wandlampen en plafondlampen. Dat geldt niet alleen voor de lampen maar voor alle objecten die we in het interieur plaatsen.