architectuur in parijs philharmonie jean nouvel

Traditioneel zijn Berlijn, London en Parijs de grote drie Europese steden. Van deze grote drie is Parijs de enige waarvan de 19e eeuwse stad grotendeels intact is. Zoals bekend, zijn de binnensteden van London en Berlijn voor een aanzienlijk deel verwoest. Na de verwoesting kwam de wederopbouw waarin er volop ruimte was voor moderne, vernieuwende architectuur.

19e eeuwse boulevards

In Parijs daarentegen loop je als toerist niet zomaar tegen eigentijdse architectuur aan. De stad wordt gedomineerd door boulevards die aangelegd werden onder leiding van George-Eugène Haussmann tussen 1850 en 1870. Een groot deel van het middeleeuwse Parijs met zijn nauwe, kronkelige straatjes werd destijds gesloopt en vervangen door de bebouwing die we nu kennen.

Moderne architectuur in Parijs

Voor moderne architectuur moet je in Parijs dus niet in het centrum zijn. In de buitenwijken uit de jaren ’60, ’70 en ’80 zijn veel architectuurexperimenten te vinden. Voor architectuurliefhebbers zijn sommigen zeker het bezoeken waard. Van een hele andere orde zijn twee prestigieuze projecten uit het afgelopen decennium: de ‘Philharmonie de Paris’ en de ‘Fondation Louis Vuitton’.

Philharmonie de Paris

De Philharmonie de Paris is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel. Het gebouw is begin 2015 geopend. Het is gelegen in het Parc de la Vilette ten noordoosten van het centrum van Parijs. Je kunt het gebouw vanuit verschillende benaderen, waarbij de publieke ruimte zich met het gebouw verstrengeld. Helaas is een groot deel van die beoogde publieke ruimte afgesloten. De bestrating en een groot deel van de gevel bestaat uit vogelvormige tesselaties die doen denken aan het werk van M.C. Escher. Hiermee heeft de architect de verbinding tussen publieke ruimte en gebouw willen benadrukken. Een ander deel van de gevel bestaat uit stroken spiegelend metaal die in een golvend weefpatroon zijn vormgegeven. Het metaal is op specifieke plekken van perforaties voorzien. Daarmee krijgen de achterliggende ruimtes gefilterd daglicht en het biedt uitzicht van binnenuit.

Fondation Louis Vuitton

De Fondation Louis Vuitton bevindt zich in het uitgestrekte park Bois de Boulogne aan de westkant van het centrum. Het huisvest de kunstcollectie van Bernard Arnault, bestuursvoorzitter van Louis Vuitton Moët Hennessy. Er zijn kunstwerken te zien van onder andere Jean-Michel Basquiat, Eliasson en Ellsworth Kelly. Het gebouw is ontworpen door de Canadese architect Frank Gehry, bij het grote publiek bekend van het Guggenheim museum in Bilbao.