vloerlamp met een betonnen kegel als voet en een weggewerkt snoer

Enkele jaren geleden ontwierpen en ontwikkelden we een ingenieuze vloerlamp namens Stilst. Het ontwerp heeft twee interessante eigenschappen die wat creatieve engineering vereisten. We kozen voor een vaste lichtbron waar omheen de lampenkap zou kantelen en draaien om daarmee het licht de gewenste richting te geven. Ook wilden we de kabel in de houten paal en de betonnen kegel als voet verbergen.

Holle houten paal

We begonnen met een essenhouten balk die we in de lengte doormidden zaagden. Over de volledige lengte van beide gesneden zijden freesden we een groef van 10 mm breed en 5 mm diep. Vervolgens lijmden we de twee gesneden delen weer aan elkaar met de groeven naar elkaar toe. Op deze manier kwamen de gezaagde delen bijna naadloos weer samen. Vervolgens brachten we de holle balk naar een houtdraaier en lieten deze rond draaien tot precies 30 mm in diameter. Aan beide uiteinden plaatsten we stalen, schroefdraadbuizen, waarbij we ervoor zorgden dat ze gedeeltelijk in het hout en gedeeltelijk eruit staken.

Kegelvormige betonnen voet

Daarna kwam de betonnen voet. Eerst de mal: We freesden deze uit in een kegelvorm. We brachten meerdere lagen lak aan om de mal waterdicht te maken. We zorgden ervoor dat er een blok aluminium met een draadgat in de mal gepositioneerd zat, evenals een aluminium buis waar we later de houten paal in zouden schuiven. Vervolgens konden we het beton erin gieten. Enkele inserts brachten we aan in het beton voordat het hard werd. Hierin konden we later de rubberen voetjes vastdraaien voor onder het beton.

Assemblage

Nadat de betonnen kegel was uitgehard, konden we hem uit de mal halen. Dankzij de ingegoten buis konden we de houten paal aan de bovenkant van de kegel erin schuiven. Zodra het aluminium blok werd bereikt, konden we de uit het hout stekende draadbuis eenvoudig in het draadgat van het aluminium blokje in het beton bevestigen. En zo is de houten paal aan de betonnen voet bevestigd.

Aan het bovenste uiteinde van de paal plaatsten we een stalen beugel over de uit het hout stekende draadbuis. Daar bovenop plaatsten we een speciaal ontworpen moer die de beugel op zijn plaats zou houden, maar tegelijkertijd de beugel om zijn as zou laten draaien. Vervolgens konden we bovenop de draadbuis de fitting voor de led-lamp plaatsen met de kabel die helemaal door het hout naar onder de betonnen voet loopt.

Lampenkap

Tot slot, de lampenkap: Het is gemaakt van een aluminium buis, aan de binnenkant gespiegeld gepolijst en aan de buitenkant wit gelakt. De aluminium dikte van 4 mm stelde ons in staat om genoeg schroefdraad aan te brengen in twee kleine gaten. Deze draadgaten zijn waar de lampenkap met twee prachtig vervaardigde M4 sierboutjes aan de beugel is bevestigd. Uiteraard met een rubberen ring tussen de beugel en de lampenkap. Door de sierboutjes iets losser te draaien, kan de lampenkap kantelen.

Zo hebben we deze vloerlamp in eigen werkplaats gemaakt.