duurzaam design upcycling hergebruikte materialen klapstoel

Wat is duurzaam design? Een hot item en voor velen een belangrijke overweging bij de inrichting van hun huis of kantoor. Voor de meeste mensen en veel aanbieders van designproducten zit duurzaamheid hem in de gebruikte materialen. Sommige materialen zijn duurzaam, andere niet. Onder duurzame materialen verstaat men vooral organische, hernieuwbare materialen en hergebruikte materialen zoals gerecycled plastic. Een voorbeeld van upcycling zijn onze klapstoelen van gebruikte bezemstelen. Niet-duurzame materialen zijn bijvoorbeeld ‘virgin’ plastic en andere, moeilijk afbreekbare producten.

Duurzame productie

Het thema duurzaamheid heeft echter meer kanten en het gebruikte materiaal an sich is daar slechts één van. Maar zeker niet de belangrijkste. Om de duurzaamheid van een product te bepalen is namelijk de productie van veel groter belang, de manier en de plek waarop het product gemaakt wordt. Hoeveel energie is er nodig voor de winning en de bewerkingen van de materialen en hoe groen is die energie? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in verre landen? Hoe groot is de afstand die het product aflegt van de productielocatie tot de consument en hoeveel CO2 uitstoot brengt dat met zich mee? De realiteit is dat het overgrote deel van de meubels die we in Europa consumeren in het verre oosten gemaakt is. Misschien verkocht met het label ‘gemaakt van duurzame materialen’ maar daarmee is het product nog niet persé duurzaam. Bovendien, veel producten met gerecycled plastic bevatten tevens ‘virgin plastic’ om tot een volwaardig product te komen.

Duurzame consumptie

De consumptie is ander belangrijk aspect bij de vraag hoe duurzaam een product is. Dat kunnen we onderverdelen in de levensduur van een product en wat we ‘post-consumer purpose’ noemen. Wat de levensduur van een product bepaalt is enerzijds de technische levensduur oftewel, hoe lang gaat het product mee totdat het stuk is? En is het het waard om gerepareerd te worden? Meestal niet. Anderzijds is er de esthetische levensduur. En die is vaak veel korter dan de technische levensduur. We worden aan de lopende band verleid met nieuwe trends, die elkaar in hoog tempo opvolgen. Wat nu in de mode is kan over twee jaar totaal uit de mode zijn. En dan rijst de vraag: wat gebeurt er nadat het product is afgedankt? Krijgt het een nieuw leven? Is het oorspronkelijke product zo geassembleerd dat de materialen van de componenten gerecycled kunnen worden?

Duurzaam design bij Stilst

Interessante vragen waar we ons bij Stilst mee bezig houden. Hoe komen wij tot duurzaam design? Om te beginnen vinden we het in ieder geval belangrijk om over de waan van de dag heen te kijken. We staan open voor trends maar we zijn wel kritisch. Met onze jarenlange ervaring en een nuchtere houding hebben we bewezen tijdloze ontwerpen te maken die dankzij hun langere levensduur al aardig duurzaam zijn.We pleiten ook voor een minimalistisch interieur. Voor ons zit luxe hem namelijk niet in het hebben van veel spullen, maar in het hebben van een fijne selectie van kwalitatief hoogwaardige producten. Producten die we als ontwerpers qua gebruik en esthetiek goed op elkaar afstemmen. Een derde uitgangspunt bij Stilst is dat we onze meubels in Europa laten maken. Tot slot passen we vintage meubels in waar mogelijk. Het zijn meubels die je huis karakter geven en die de tand des tijds hebben doorstaan en zich daarmee bewezen hebben. Eén van onze favoriete vintage design galleries is Morentz in Waalwijk. Ze hebben altijd een zeer bijzondere en uitgebreide collectie. Lees hier tips hoe je je huis nog verder kan verduurzamen.