Een kavel op het oog voor het bouwen van je droomhuis

Je wilt je eigen droomhuis en je hebt een kavel op het oog, wat doe je nu?

Je droomt al een tijdje van een huis die helemaal is ontworpen voor jullie. Een perfecte symbiose waar je je beste leven kan leiden. Een plek waar je de rust en kracht ervaart om helemaal jezelf te zijn. Na lang rondkijken op Funda heb je eindelijk de ideale plek gevonden om dat droomhuis te laten bouwen. Wat nu? Wat zijn de vervolgstappen?

Een kavel op het oog: de bouwregels

Op elke locatie gelden regels die betrekking hebben op het bouwen. Wat en hoe er gebouwd mag worden. De meeste van die regels staan in het bestemmingsplan. Bestemmingsplannen zijn voor elke locatie online in te zien. Deze regels zijn op zich voor iedereen te begrijpen. Er zit echter een bepaalde mate van interpretatie in om echt scherp in beeld te krijgen van wat er wel en niet kan.

Neem een architect mee naar de kavel

Als je geluk hebt is de verkopende makelaar in hoofdlijnen daarvan op de hoogte. Om echt te weten of je jouw droomhuis kunt realiseren, is het verstandig om een architect mee te nemen. Vind een architect die bereid is om met je mee te gaan naar de kavel die je op het oog hebt. Het is zijn/haar werk om de bouwregels op de juiste manier te interpreteren. En om op basis van die kaders te toetsen of je woonwensen mogelijk zijn op deze kavel. Een goede architect kan je in het vervolg traject helpen aan een ontwerp dat je verwachtingen overtreft.

Indicatie bouwkosten

Belangrijk in deze fase is te weten wat je budget is. Je hebt waarschijnlijk al op een rijtje gezet wat je kunt en wilt besteden. Houd voor de bouwkosten van een vrijstaand huis rekening met €850 per m3. Is je droomwoning te realiseren op deze kavel met wat je kunt/wilt besteden? Dan kun je een bod doen. Als de verkoper je bod accepteert en jullie beiden het koopcontract tekenen, is de grond van jou/jullie.

Je woonwensen inventariseren

Dat is het moment dat je met de architect je wensen meer in detail bespreekt. De architect begeleidt je aan de hand van een gesprek in het concreet maken van je woonwensen. De architect en eventueel jijzelf komt met voorbeeldprojecten om de sfeer te bepalen, welke ruimtes je wilt in je huis en waar die moeten komen. Naar aanleiding van die sessie komt er een programma van eisen. Dat is de basis van het ontwerp.

Schetsontwerp van je architect

De architect gaat aan de slag en komt na een paar weken met een schetsontwerp, eventueel met enkele varianten. In het schetsontwerp zul je de hoofdlijnen van het huis zien een principe-indeling en suggesties voor materialen. De architect bespreekt dit schetsontwerp met jou/jullie en je kunt daarop je feedback geven. Met die feedback kan de architect aanpassingen doen en het ontwerp verder uitwerken naar een voorlopig ontwerp. Anders dan de naam doet vermoeden, is een voorlopig ontwerp al best ver uitgewerkt.

Vervolgstappen in het bouwproces

Ook het voorlopig ontwerp bespreekt de architect met je. Als je tevreden en akkoord bent met de uiteindelijke versie, gaat de volgende fase in. Het ontwerp wordt dan zover uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Op basis daarvan kan een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Die procedure duurt circa 12 weken. Ook zal men het ontwerp gereed maken om een aanbesteding te kunnen doen. Dat wil zeggen dat men enkele aannemers selecteert om een offerte met bouwplanning te maken voor de werkzaamheden. Je kunt vervolgens samen met de architect een aannemer uitkiezen om de werkzaamheden uit voeren.

Uitvoering en oplevering

Desgewenst kun je de architect inschakelen om tijdens de bouw namens jou te controleren of alles loopt zoals het is afgesproken. Als de aannemer de werkzaamheden heeft afgerond, wordt je huis opgeleverd. Gefeliciteerd, je had een kavel op het oog voor je droomhuis, nu is het werkelijkheid geworden!

Bij Stilst kunnen we je in het proces begeleiden. Heb je een kavel op het oog? Of heb je wel al duidelijke woonwensen maar nog geen kavel? Laat het ons weten en we helpen je graag! Stuur ons een bericht of neem contact op via LinkedIn.