Tafel geometrisch design

Geometrisch design

Wat is geometrisch design nou eigenlijk? Geometrisch design is een fascinerende en inspirerende kunstvorm die de schoonheid en de orde van wiskundige vormen en patronen benadrukt. Met zijn strakke lijnen, heldere volumes en harmonieuze verhoudingen heeft het de kracht om onze zintuigen te prikkelen en onze geest te stimuleren.

Heldere vormen

Letterlijk betekent geometrie ‘meten van de aarde’. In de context van kunst en design betekent het een stijl van ontwerpen die zich kenmerkt door een heldere, basale vormen. Bij twee dimensionale toepassingen kunnen dat bijvoorbeeld driehoekige, vierkante of ronde vormen zijn, vaak repeterend weergegeven in patronen. In drie dimensionale toepassing zijn dat kubussen, piramides, bollen en afgeleiden daarvan. Ook zie je in geometrisch design – vooral in architectuur – combinaties van patronen met volumes. Het draait dus om de eenvoudige vormen die de basis zijn van ons universum: cirkels, vierkanten, driehoeken en rechthoeken. Deze vormen worden zorgvuldig gecombineerd en herhaald om complexe composities te creëren die een gevoel van balans en ordening oproepen.

Minimalistisch of complex

Het gebruik van geometrische vormen in design heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de oude beschavingen. Van de prachtige mozaïeken in de Romeinse architectuur tot de ingewikkelde tegelpatronen in de Islamitische kunst, geometrie is altijd aanwezig geweest als een universele taal die ons verbindt met de wereld om ons heen. Wat geometrisch design zo boeiend maakt, is de mogelijkheid om met minimale elementen een maximale impact te creëren. Door simpelweg de positie, grootte, kleur en textuur van geometrische vormen te manipuleren, kunnen ontwerpers een breed scala aan visuele effecten en emoties oproepen. Het kan zowel rustgevend als energiek zijn, minimalistisch en strak of juist levendig en expressief.

In architectuur & interieur

Bovendien heeft geometrisch design ook een functioneel aspect. Het wordt vaak gebruikt in architectuur, interieurontwerp en grafische vormgeving om ruimtes te structureren, visuele hiërarchie te creëren en informatie duidelijk te communiceren. Denk aan de moderne wolkenkrabbers die onze steden sieren, met hun strakke lijnen en gedurfde vormen die de skyline domineren. Kortom, geometrisch design is een bron van eindeloze mogelijkheden en creatieve expressie. Het is een kunstvorm die ons uitnodigt om de schoonheid en orde in de wereld om ons heen te ontdekken. In de volumes, belijning en patronen in het werk van Stilst is duidelijk de invloed van geometrisch design terug te zien. Denk aan de REK salontafel, de TERMS salontafel, de REK boekenkast maar ook de VOLT tafel.