hout in je interieur

Echt hout is onmisbaar in je interieur . Hout is duurzaam, mooi, warm en veelzijdig. Er zijn zoveel houtsoorten en er zijn zoveel afwerkingen mogelijk. En voor elk interieurconcept is een geschikte toepassing te vinden. In dit artikel zetten we enkele uitgangspunten voor je op een rijtje en geven we tips om rekening mee te houden bij het toepassen van hout in je interieur.

Duurzaam hout

Uiteraard zijn we bij Stilst een voorstander van verantwoord bosbeheer en dus duurzaam hout. Gelukkig komen vrijwel alle houtsoorten van Europese bodem op een verantwoorde manier tot stand. En ze zijn ook nog eens prachtig. Denk bijvoorbeeld aan essen, eiken en notenhout. Bij tropisch hardhout is lang niet altijd sprake van verantwoord bosbeheer. En waarom zouden we hout uit verre landen halen als we in Europa zulke mooie houtsoorten hebben? Bij buitengebruik (bijvoorbeeld vlonders en in de weg- en waterbouw) zijn tropische hardhoutsoorten zoals azobé de enige opties die geschikt zijn omdat ze zo goed bestand zijn tegen weersinsvloeden. Voor interieurtoepassingen houden we het mooi bij Europees hout wat ons betreft.

Eiken, essen en notenhout

Eén van de bekendste houtsoorten is eiken. Eiken heeft een prachtige tekening en een mooie, caramelbruine kleur. Daarnaast heeft eiken van zichzelf een heerlijk zoete, ietwat kruidige geur. Een andere, iets minder bekende houtsoort is essen. Essen is iets lichter van kleur dan eiken. Het heeft eveneens een hele mooie, karakteristieke tekening en ruikt ook erg lekker. Het is heel geschikt om met behulp van stoom te buigen en is daarnaast ook erg veerkrachtig. Het wordt daarom ook veel gebruikt voor bezemstelen, schopstelen, maar ook turntoestellen. Aangezien zowel eiken als essen van zichzelf zo’n mooie kleur heeft, zijn wij voorstander van een matte, zo naturel mogelijke afwerking. Notenhout is een stuk donkerder dan eiken. Onbehandeld is het wat dof en grauw maar met de juiste afwerking krijgt het zijn diepe, donkerbruine kleur en komt de textuur van het hout helemaal tot zijn recht.

Andere Europese houtsoorten

Andere voorbeelden van veel voorkomende Europese houtsoorten zijn beuken, esdoorn, iepen, kersen, robinia, populieren, grenen en vuren. Beuken en esdoorn zijn licht van kleur en over het algemeen met weinig tekening en ogen daarmee wat saai. Iepen en kersen zijn roder van kleur waarbij met name iepen een weelderige tekening kan hebben. Robinia is een houtsoort die vanwege zijn zeer goede weersbestendigheid wel voor buitentoepassingen geschikt kan zijn. Het is dan ook de enige Europese houtsoort die zich enigszins kan meten met tropisch hardhout. Populieren daarentegen is zacht en licht, zowel van kleur als gewicht. Grenen en vuren zijn de enige naaldhoutsoorten in dit rijtje, waarbij men vuren in Nederland vooral als constructiehout gebruikt. Bij Stilst gebruiken we vooral eiken, essen of notenhout in onze meubels en interieurs. En we kiezen over het algemeen één van die houtsoort voor een uitgebalanceerd pallet.