hout natuurlijk kleuren

Hout natuurlijk kleuren

Kun je hout natuurlijk kleuren? Zijn er puur natuurlijke kleurstoffen die je kunt gebruiken om hout van een kleur te voorzien? Dat is de vraag die we onszelf stelden bij het ontwikkelen van een nieuwe bijzettafel. En het antwoord is ja! Hoe en wat gaan we in deze blog bespreken. De idee voor de vorm van de bijzettafel was op hoofdlijnen bepaald toen we ons gingen verdiepen in het toepassen van natuurlijke kleurstoffen. Zo gebruiken we met hout niet alleen een puur natuur basismateriaal, maar houden we ook de afwerking natuurlijk.

Kleuren met kurkuma, wortel en azijn

Enkele middelen om te gebruiken zijn kurkuma (oftewel geelwortel), wortel, azijn met daarin staalwol, koffie en rode bieten. Elk van deze opties geeft zijn eigen kleur aan het hout. Het kleureffect van de meesten ligt voor de hand, azijn waarin staalwol gedrenkt is, geeft een vergrijzend effect. Online is er wel het één en ander over te vinden maar uiteindelijk komt het toch neer op zelf proeven doen. Voor onze bijzettafel kozen we voor rode bieten. Dit pas het beste bij het idee van de tafel en het heeft bovendien de meest intense verkleuring en dus het meeste effect.

Bietenrood als kleurstof

Voor de eerste testjes die we deden gebruikten we puur bietensap van het merk Zonnatura. Deze kun je bij de supermarkt kopen in flesjes van 75 cl. We gebruikten grenenhout en essenhout om de testjes op te doen. Uiteraard krijg je met andere houtsoorten een ander effect. De ene houtsoort absorbeert de kleur meer dan de andere. Je kunt het sap met een kwastje aanbrengen of je kunt ze onderdompelen als de houten onderdelen klein genoeg zijn. Als je het effect van één laag te sterk vind, kun je het bietensap verdunnen met bijvoorbeeld natuurazijn. Als je een echt dieprode kleur wilt bereiken, breng je meerdere lagen puur bietensap aan. Het resultaat is hout met een dieprode gloed, terwijl je de nerven van het hout nog duidelijk kunt zien. De kopse kant van het hout absorbeert meer waardoor die kant dieper en donkerder van kleur is dan de overige zijden.

Afwerking

Na enkele weken zul je zien dat de dieprode kleur van de bieten fletser wordt en meer naar bruin trekt. Dat komt omdat elke houtsoort vergeelt onder invloed van zonlicht en het rode pigment van de bieten oxideert. Je kunt deze processen verminderen door het hout af te werken. Dit kan bijvoorbeeld met drie lagen Traelyx meubellak. Dat beschermt het hout bovendien tegen lichte vocht.