Organische architectuur

In de jungle van Yucatan, Mexico, in de buurt van Tulum, vind je het adembenemende Azulik Uh May, een absoluut hoogtepunt van organische architectuur. Het is een plek die moeilijk in woorden te beschrijven is. Het is een kunstcentrum, een plek voor spiritualiteit, een plek waar de cultuur van de Maya’s geĆ«erd wordt, een plek waar natuur en architectuur samenvloeien. Maar deze termen doen geen recht aan deze bijzondere plek.

Een reis naar binnen

Heel bewust is Azulik Uh May gebouwd op een kleine 30 kilometer van het snel groeiende Tulum. Ter hoogte van het dorp Francisco Uh May ga je de doorgaande weg af en baan je je al hobbelend een weg door de jungle. Het daarmee gepaard gaande gevoel van afzondering van de wereld is de eerste stap in de reis die je maakt. Aangekomen op de plek voel je aan alles dat je midden in de jungle bent. De volgende stap in je reis in het binnengaan van het complex. Het is een ronde tunnel gemaakt van takken die licht afbuigt waardoor je het eind ervan van te voren niet kunt zien. Je loopt letterlijk de duisternis in. Aan de andere kant loop je via een hangende pad omhoog naar de ingang.

Weelderige wereld voor alle zintuigen

Bij de feitelijke ingang word je gevraagd je schoenen en sokken achter te laten. Een gids loopt met je mee naar binnen en leid je rond in de wonderlijke Azulik wereld. Een weelderige wereld van organische architectuur waarin wanden en vloer in elkaar overvloeien. Waar kronkelende paden je omhoog leiden langs hangende planten. Al je zintuigen worden geprikkeld. De textuur van gepolijst cement en Bejuco (takken) aan je voeten wisselen elkaar af. Overal hangt de geur van Copal, een rokerige, inheemse wierook. Door de open daken, hoor je de geluiden van de jungle. Overal zie je traditionele materialen en bouwtechnieken van de Maya’s. Zij zijn ook degenen die dit complex hebben gebouwd.

De rijkdom van organische architectuur

Alle ruimtes, zowel binnen als buiten ademen een sacrale sfeer en belichamen tegelijk de rijkdom van de natuur. Zelfs mensen die nooit gemediteerd hebben, zie je in stilte alles in zich opnemen en tot zichzelf komen. In de buitenruimte vind je kunstwerken die eer betonen aan de lokale, natuurlijke en inheemse context. Er zijn half afgeschermde plekken waar een restaurant is in de buitenlucht. Azulik Uh May is een plek als geen ander. In Tulum zelf vind je het Azulik resort waar je kunt overnachten in een soortgelijke context van organische architectuur.