Deens design fauteuil Bowie in modern Scandinavisch interieur

Deens design fauteuil

Helemaal in lijn met de Scandinavische ontwerptraditie heeft ontwerpbureau Skrivo uit Milaan deze prachtige design fauteuil ontworpen voor het Deense merk Bolia. Geïnspireerd door bekende Deense designers uit de jaren ’50 en ’60 zoals Hans Wegner en Finn Juhl ontwierp de Kroatisch-Ierse ontwerper Stefan Krivokapic deze tijdloze stoel met de naam Bowie. Een perfecte lounge stoel voor een warm, minimalistisch interieur.

Verfijnde belijning

De verfijnde belijning, het sierlijk gebogen houten frame en de subtiele details zijn een directe verwijzing naar het klassiek moderne Deense design uit het midden van de vorige eeuw. De gestoffeerde zitting vormt zich soepel tussen het frame. Het ondervlak van de zitting krult aan de zijkanten omhoog terwijl de respectievelijke boven naar voren afloopt. Hiermee verbindt de ontwerper beide vlakken subtiel en krijgt de naad tussen beide vlakken dezelfde licht golvende lijn als het frame. Het is een motief die we ook zien in bijvoorbeeld de fauteuil van Vitra, ontworpen door Charles en Ray Eames. Het frame van deze design fauteuil is gemaakt van eikenhout en de zitting en rugleuning bekleed met creme-kleurig pluche van “standard 100” van Oeko-Tex of een andere stof danwel leer naar keuze.

Tijdloos design

Ontwerpbureau Skrivo werd gesticht door Stefan Krivokapic, een ontwerper gevestigd in Milaan maar met Kroatisch/Ierse roots. Geïnspireerd door verschillende culturen  weet hij regionale gewoontes, technieken en materialen te verweven in zijn ontwerpen. De basis is dan ook vaak een materiaal of ambachtstechniek waarmee hij tot stimulerende en tijdloze oplossingen komt. De beschikbare productiemethoden en het innovatief materiaalonderzoek zijn leidend in het creëren van producten waarbij functie en esthetiek in balans zijn.

Deens designmerk

Bolia is een internationaal opererend Deens designmerk. Hun internationale hoofdkantoor is gevestigd in het centrum van de culturele stad Aarhus, in prachtige historische gebouwen uit 1862. Deze gebouwen dienden oorspronkelijk als locomotiefwerkplaats voor de Deense spoorwegen en zijn zorgvuldig gerestaureerd en ingericht met respect voor de rijke geschiedenis en unieke architectuur. Met de mens en creativiteit als kernwaarden hebben ze een ‘workspace revolution’ gecreëerd, waarin zowel individualiteit, diversiteit als gemeenschapszin worden gestimuleerd en gerespecteerd. Binnen hetzelfde gebouw hebben ze hun hoofdkantoor gecombineerd met een Bolia-designwinkel, waar nieuwe ontwerpen en ideeën worden getest voordat ze wereldwijd worden gelanceerd. Bezoekers zijn altijd welkom voor een kopje koffie, zodat ze de inspirerende sfeer zelf kunnen ervaren wanneer ze de stad bezoeken.

photo credits: Bolia