Eames EA116 lounge stoel

Eames bureaustoel aluminium

Voor een fotoshoot van de REK boekenkast hebben we gebruik gemaakt van een prachtige, lage Eames bureaustoel, ook wel de management stoel genoemd. Vermoedelijk gaat het om de 682 (EA116 of de EA124) uit de zogenaamde ‘Aluminum Group’, welke een icoon is in de wereld van kantoormeubilair. De serie stoelen is ontworpen in de jaren ’50 door Charles en Ray Eames en bestaat uit een hoge en lage variant, met of zonder armleuningen. Het ontwerp is tegenwoordig nog steeds de standaard voor hoogwaardige bureaustoelen en veel modellen van andere fabrikanten zijn hier op gebaseerd. Desondanks kunnen de huidige ontwerpen niet tippen aan de elegantie van de Eames versie.

Ontwikkeling Eames stoelen

In de eerste experimenten en prototypes maakte men gebruik van zand als matrijs om de aluminium onderdelen in te vormen. Eind jaren ’50 heeft het bedrijf Herman Miller deze stoelen in productie genomen. Tegenwoordig is in Europa Vitra de fabrikant van deze stoelen. Dit specifieke model heeft een andere voet dan het model in de huidige productie. Het wijst er op dat dit model uit de vroege Herman Miller tijd komt. De hele geschiedenis van de totstandkoming van de Aluminium stoelen kun je lezen op de website van het Eames Institute.

Icoon van midcentury modern

We hebben deze Eames bureaustoel stoel in bruikleen gekregen van Fundamente, een vintage design dealer uit Rotterdam. Ze zijn gespecialiseerd in zeldzame designmeubels en verlichting. In een eerdere blogpost hebben we aandacht besteed aan een ander icoon van ‘midcentury modern’ design, de PK22. Vintage meubels geven een extra dimensie aan je interieur. Een extra voordeel is dat de goede stukken qua esthetiek de tijd hebben doorstaan. Ze zijn oprecht tijdloos en daarmee ultiem duurzaam. Ook verliezen vintage meubels in de regel hun waarde niet. Wij zijn daarom altijd voorstander van het inzetten van enkele passende vintage meubels in een interieurontwerp.