minimalistische stoel PK22 Poul Kjaerholm

Misschien was het opgevallen, maar de PK22 fauteuil is een stoel die op meerdere foto’s van Stilst terug te vinden is. Je mag het gerust een moderne klassieker noemen. De minimalistische stoel is in 1956 ontworpen door de Deense designer Poul Kjærholm (of Kjaerholm). In 1958 nam het merk het merk Kold Christensen de stoel in productie. Tot vandaag de dag heeft het niets aan kracht verloren en alle trends moeiteloos doorstaan. Is dat niet de ultieme vorm van duurzaamheid?

Tijdloze esthetiek

De tijdloze esthetiek van de PK22 is de reden waarom we de stoel regelmatig bij fotoshoots inzetten. Waar veel vintage meubels een vintage karakter hebben is deze fauteuil zo vormgegeven dat het zijn eigen tijd overstijgt. Zo is het raffinement van het stalen frame ongeëvenaard, minimaal en subtiel vormgegeven met eenvoudige en vloeiende lijnen. De rieten bekleding van deze minimalistische stoel contrasteert prachtig met het koude staal. Er is overigens ook een uitvoering met een bruin- of zwartleren bekleding.

Staal als basis

Ontwerper Poul Kjærholm, geboren in 1929, was opgeleid in Denemarken als meubelmaker. Voor veel van zijn illustere tijdgenoten zoals Arne Jacobs, Finn Juhl en Hans Wegner vormde hout de basis van de meubels die ze ontwierpen. Voor Kjaerholm was dat echter staal. En om met staal dezelfde mate van finesse aan de dag te leggen als met hout was geheel nieuw in de jaren ’50. Kjaerholm combineerde staal wel altijd met andere materialen zoals hout, riet, marmer en glas.

Minimalistische meubels

Naast de PK22 heeft Kjærholm een indrukwekkende serie minimalistische zitmeubels en enkele tafels ontworpen die voor een groot deel nog steeds of opnieuw in productie zijn. Het onderstreept de tijdloze kwaliteit van zijn ontwerpen. Sinds begin jaren ’80 is de PK22 in productie bij Fritz Hansen. De werken van Kjærholm zijn vast onderdeel van de collecties van veel musea zoals het Museum of Modern Art in New York en het Victoria & Albert Museum in London.