stijlvolle, warme receptiebalie

Gestampte aarde ook wel bekend als ‘rammed earth’ of ‘pisé’, is een eeuwenoude bouwtechniek.  Het onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen, duurzaamheid en veelzijdigheid. Deze techniek is bezig aan een heropleving en je ziet het terug in moderne architectuur en meubelontwerp vanwege zijn ecologische voordelen en esthetische aantrekkingskracht.

Gelaagdheid

Het is een constructiemateriaal dat hoofdzakelijk bestaat uit aarde, zand, klei en soms kleine hoeveelheden cement of andere bindmiddelen. Het wordt samengeperst in lagen en gedroogd om een solide en duurzame structuur te vormen. De verschillende lagen met vaak kleine kleurverschillen geven de oppervlakte een prachtige gelaagdheid. Deze techniek heeft een rijke geschiedenis, met voorbeelden van leemarchitectuur die teruggaan tot duizenden jaren geleden in verschillende delen van de wereld, zoals de Grote Muur van China en de oude stad van Shibam in Jemen.

Duurzaam materiaal

Een van de meest opvallende kenmerken van gestampte aarde is zijn duurzaamheid. Het materiaal is natuurlijk, lokaal verkrijgbaar en heeft een laag energieverbruik tijdens de productie. Het heeft ook uitstekende thermische eigenschappen, waardoor het helpt om de binnentemperatuur te reguleren en energie te besparen. De productie van leemstuc begint met het mengen van de juiste verhoudingen aarde, klei en zand. Dit mengsel wordt vervolgens in lagen samengeperst in een bekisting en gedroogd. De resulterende muur is solide en kan worden afgewerkt met verschillende texturen en kleuren, waardoor het esthetische mogelijkheden biedt voor architecten en ontwerpers.

Unieke objecten

Gestampte aarde vindt toepassing in zowel architectuur als meubelontwerp. In de bouwsector wordt het gebruikt voor het bouwen van muren, vloeren en zelfs hele gebouwen. Men waardeert het om zijn natuurlijke uitstraling en textuur, wat bijdraagt aan een warme, aardse sfeer. In meubelontwerp wordt gestampte aarde vaak gebruikt voor het creëren van unieke objecten met een organische, aardse uitstraling.

Lokale beschikbaarheid

In Nederland zijn er weinig voorbeelden te vinden met de toepassing van gestampte aarde. Dat heeft te maken met ons vochtige, koude klimaat, met de benodigde muurdikte en met het arbeidsintensieve bouwproces. Ook is het alleen toepasbaar bij laagbouw. Toch is het een zeer interessante bouwmethode en met het juiste onderhoud is het ook in Nederland te gebruiken. Het is een boeiende bouwtechniek met een rijke geschiedenis en een veelbelovende toekomst. Het combineert duurzaamheid, esthetiek en lokale beschikbaarheid tot een intrigerend materiaal dat een groeiende rol speelt in de hedendaagse architectuur en design. De afbeelding toont een prachtig voorbeeld in de interieurarchitectuur, gerealiseerd door Rammed Earth Works. Als je in Nederland en Belgie een bedrijf weet dat objecten of muren van gestampte aarde maakt, laat het ons weten. Neem contact met ons op via ons instagram account of stuur ons een email: info@stilst.nl

photo credit: Rammed Earth Works