HILT bijzettafel met houten handvat

De ronde, witte bijzettafel met houten handvat is vernoemd naar het meest kenmerkende onderdeel, de hilt. Een hilt is de naam voor het houten dwarsstuk van bijvoorbeeld een schop, schoffel of spade. De eenvoud en charme van dergelijke alledaagse gereedschappen vormde de inspiratie voor de HILT bijzettafel. Het staat voor het openstaan voor en het vinden van schoonheid in alledaagse objecten. De hilt is een herkenbaar detail die onmiddellijk associaties oproept zonder dat de tafel als geheel een te directe vertaling van het concept is.

Bij deze bijzettafel functioneert de hilt om de tafel makkelijk op te tillen en te verplaatsen naar waar je maar wilt: je bank, je luie stoel of je bed. Perfect in een minimalistisch interieur. Het ronde blad is van wit geverfd beuken multiplex. De gebogen rvs strip aan de onderkant brengt de tafel in balans met de gebogen houten poot. Daardoor heeft de tafel drie poten en zal altijd stabiel staan, ook als de vloer niet helemaal vlak is. De stalen strip is in zekere zin ook een – zij het subtielere – verwijzing naar de inspiratie voor dit ontwerp. HILT is één van de tafels in de meubelcollectie van Stilst.

De houten onderdelen voor de Hilt bijzettafel laten we maken bij een bedrijf in Friesland die gespecialiseerd is in het produceren van allerlei soorten essenhouten stelen. Een bijzonder familiebedrijf, want als één van de weinige bedrijven in Nederland beheersen ze het ambachtelijk buigen van hout met behulp van stoom. Bij deze fabricagemethode werkt hete stoom tijd lang in op het hout waardoor het hout tijdelijk buigbaar is. Direct na het stomen klemt men het houten onderdeel in een mal. Na afkoeling neemt het hout de vorm van de mal aan.

ontwerper: Reinier de Jong
materialen: essenhout, berken, rvs
diameter: 40 cm
hoogte: 65 cm