Notenhouten salontafel

Notenhouten salontafel

Voor een klant in New York maakten we onlangs deze volledig notenhouten salontafel. Een variant op de uitvoering in wit met alleen notenhouten randen. Notenhout komt van de boom die walnoten als vrucht draagt. Het is een prachtige houtsoort met een mooie tekening. Het is hard, duurzaam en afkomstig van verantwoorde bronnen. Er bestaat Amerikaans noten en Europees noten. Het verschil is dat Amerikaans notenhout vaak wat donkerder van kleur is en Europees noten wat meer textuur- en kleurverschillen heeft. Wij gebruiken voor de REK salontafel Europees notenhout.

Rijke kleurtonen

De kleur en textuur van een notenhouten salontafel geven je interieur een warme, luxueuze uitstraling. De rijke tonen en schakeringen hebben een tijdloze charme die je woonkamer naar een hoger plan tillen. Notenhout contrasteert prachtig met bijvoorbeeld een betonnen muur of een grijze gietvloer. Combineer de tafel eventueel met een Pure dressoir in notenhout van RKNL, een grof gewoven wollen kleed in naturel tint en een strakke zitbank van Vetsak of de Pk1 van Paulo Kobylka.

Uitschuifbare salontafel

De randen van deze salontafel zijn 10 mm dik, massief notenhout. Voor de overige afwerking kiezen we voor Lincoln Notelaar HPL van Egger. Het voordeel van HPL ten opzichte van houtfineer is dat het krasvaster is en dat het niet verkleurd onder invloed van daglicht. In uitgeschoven stand verkleurt het deel dat aan daglicht blootgesteld is en het deel dat verholen is niet. Als je de tafel vervolgens inschuift en in de andere richting weer uitschuift, zul je de kleurverschillen in het oppervlakte zien. Dat probleem heb je met HPL niet.

Tijdloos design

Het vaste deel staat op de grond, de twee binnenste delen schuiven – in twee richtingen, los van elkaar – in en uit. Het idee daarvan is dat je de salontafel kunt aanpassen aan je woning en aan je leefomstandigheden. Door beide delen in één richting helemaal uit te schuiven maak je de tafel ongeveer twee keer zo lang of breed. Je kunt er echter ook voor kiezen om één deel in een andere richting uit te schuiven dan de andere. Daarmee creëer je een L-vormige salontafel. De ruimte die ontstaat bij het uitschuiven van de delen kun je gebruiken als opbergruimte voor bijvoorbeeld tijdschriften. Een ingebouwde stop zorgt ervoor dat de delen niet te ver uitgeschoven kunnen worden en slechts in twee richtingen.