Huis in Tulum

Huis in aanbouw Tulum

Casa Noor is een huis in aanbouw in Tulum. We hebben het er in een eerder bericht al over gehad. Inmiddels is de ruwbouw zo goed als af. Het huis bestaat uit betonnen vloeren en de muren zijn opgebouwd uit holle betonblokken. Het voordeel is dat je snel kunt werken en in de holle ruimte is er plek voor leidingen. De vloeren worden in het werk gestort. Op de muren brengt men vervolgens een laag mortel aan om de muren uit te vlakken. Na deze laag volgt de afwerking. Deze bestaat uit heel glad en toch mat pleisterwerk waarin chukum is verwerkt.

Chukum Stucwerk

Deze eeuwenoude Mayaanse stucwerktechniek is vrij recent nieuw leven in geblazen. Het staat bekend als “chukum”, een naam afgeleid van de informele term voor de Havardia albicans boom, die inheems is in Mexico. Vervaardigd uit de schors van de chukumboom, heeft dit materiaal onderscheidende eigenschappen die het onderscheiden van traditioneel stucwerk. Deze eigenschappen omvatten waterdichtheid en een natuurlijke, aardse tint. Hoewel chukum in onbruik raakte na de Spaanse verovering van de Maya-beschaving, is het recentelijk herontdekt en opnieuw geïntroduceerd.

Aardse, warme tint

De chukumboom, een semi-hardhout doornige boom die overal op het schiereiland Yucatán voorkomt, heeft historisch verschillende doeleinden gediend, waaronder het verven van textiel en het looien van leer. Om chukumstucwerk te creëren, wordt de schors van de boom twee keer gekookt en vervolgens vermengd met cement, wat resulteert in een veelzijdig materiaal dat geschikt is voor het afwerken van betonnen muren of zelfs voor het bekleden van zwembaden. De aanwezigheid van chukumschors verleent waterbestendige eigenschappen aan het stucwerk, wat het onderscheidt van andere soorten stucwerk die kunstmatige toevoegingen of toplagen vereisen om een vergelijkbaar niveau van waterdichtheid te bereiken. Hierdoor kan chukumstucwerk zowel binnen als buiten worden toegepast. De intrinsieke aardse, roze tint, toegeschreven aan de chukumschors, geeft de gebouwen en huizen in Yucatán een warme, rustieke sfeer.