minimalistisch wijnhuis Italië

Wijnhuis design

Met de populaire Apple TV serie Drops of God boort de wijncultuur nieuwe markten aan. Volgens Victor Deupi, docent architectuurgeschiedenis, -theorie en -ontwerp aan de Universiteit van Miami, lijkt goede wijn op goede architectuur. Ze zijn ontstaan uit de noodzaak en vindingrijkheid die de locatie oplegt. Zowel wijn als wijnhuis design leiden tot sublieme werken van aardse schoonheid. Dit zegt hij in zijn inleiding tot “Wineries of the World” van Rizzoli, dat de architectuur en het ontwerp van hedendaagse wijnproductie viert.

Weerspiegeling van een merk

Rizzoli is een voorname uitgever van koffietafelboeken en dat zij een werk uitbrengen over wat eerder zo’n niche-onderwerp was, zegt veel over de groeiende interesse in wijnhuis design en architectuur. De tijd waarin een wijngaard slechts een een stenen hut in de wijngaard was ligt ver achter ons. Zulke bouwwerken bestaan nog steeds maar de meeste prominente wijngaarden weerspiegelen nu het merk dat ze vertegenwoordigen. Ze drukken de status, prestige en ambitie van het wijnhuis uit.

Befaamde architecten

Deze ambities ontstonden voor het eerst in de laatste twee decennia van de 20e eeuw. De nieuwe realiteit van wijnproductie betekende dat de wijngaard een noodzakelijk voertuig werd voor renovatie, uitbreiding en vooral een vernieuwde identiteit. Investeringen en innovatieve ontwerpen voor wijngaarden gaven de aanzet tot een beweging waarbij befaamde architecten hun signatuur gaven aan wijngaardprojecten.. Denk aan namen als Zaha Hadid, Renzo Piano, Steven Holl, Santiago Calatrava, Rafael Moneo, Richard Rogers, Norman Foster, Frank Gehry en Herzog & de Meuron.  In sommige gevallen leidde dit tot een architectuur die de wijn en de plek overvleugelde. Waar de architectonische expressiviteit de boventoon voert ten koste van de wijnbeleving en de ambiance van de plek.

Genuanceerdere architectuur

Meer recentelijk zijn wijngaarden begonnen met het verkennen van minder monumentale en expressieve vormen van architectuur. In plaats daarvan omarmen ze meer genuanceerde benaderingen van culturele landschappen, duurzame wijnbouw en lokale architectonische contexten. De nadruk ligt op wijngaarden die efficiënter omgaan met energie- en waterverbruik, de levensduur van materialen en groene bouwpraktijken. Dat doen ze om aan te sluiten bij de specifieke wijnproductieprocessen en tegelijkertijd een aantrekkelijke ambiance te bieden voor de steeds groter wordende markt voor wijntoerisme. In plaats van tradities te herhalen, is de hedendaagse architectuur van wijngaarden een moderne viering van de plek geworden.

Wijnkamer in huis

Een toenemend aantal mensen kiest ervoor om thuis een wijnkamer aan te leggen. Een plek waar speciale wijnen worden bewaard en gekoesterd. Niet slechts bedoeld als een opslag maar een fraai ontworpen ruimte die onderdeel is van de beleving van het huis. Ingericht met wijnkasten die met geraffineerde detaillering en exclusieve materialen recht doen aan de exclusieve wijnen die er hun plek hebben. Verlichting die in dienst staat van een optimale ruimtebeleving. Een plek waar je gasten met plezier ontvangt om de collectie te tonen en een wijnproeverij aan huis te organiseren voor vrienden.

foto: Fernando Guerra / FG+SG