een salontafel kiezen

Het kiezen van de juiste vorm voor een salontafel is een belangrijk aspect bij het inrichten van je woonkamer. We helpen je graag op weg met enkele tips. De salontafel is één van de voornaamste meubelstukken in je huis en verdient de nodige aandacht. Het staat tenslotte in het middelpunt van je woonkamer en is daarmee de blikvanger voor je interieur.

Hoe gebruik je je salontafel

Bedenk bij het kiezen van een salontafel eerst hoe je hem wilt gebruiken. Is het alleen bedoeld om je drankje op te zetten en een vaas of wil je een tafel met bergruimte voor bijvoorbeeld tijdschriften, mobiele telefoon en afstandsbediening? Een salontafel is vaak naast tafel ook deels kast. Het is fijn als je de spullen binnen handbereik hebt vanaf je zitplek maar dat ze buiten je direct zichtveld liggen. Daarmee creeer je een woonkamer die kalmte uitstraalt.

Verschillende hoogtes

De ideale grootte van een salontafel hangt af van zowel de beschikbare ruimte als de gewenste opbergruimte. In een ruime woonkamer past een grotere salontafel. Zorg dat je bij grotere salontafels kiest voor een model dat uit twee of drie delen bestaat, bijvoorbeeld met tafelbladen op verschillende hoogtes. Door het grote formaat als het ware op te breken in delen, oogt het vriendelijker en interessanter dan één groot object. Bij beperkte ruimte is een kleiner model aan te raden, omdat te grote tafels de ruimte visueel zouden verkleinen en de bewegingsvrijheid beperken.

Bijzettafels

De grootte van de salontafel moet je ook afstemmen op de afmetingen van de bank. Bij een grote bank past een iets groter model goed, terwijl bij een tweezitsbank een kleine tafel de voorkeur heeft. Een ideaal formaat is ongeveer een derde tot de helft van de totale lengte van de bank, zodat de tafel gemakkelijk overal bereikbaar is. Bij grote banken met een hoek kun je aan de uiteinden van de bank een bijzettafel plaatsen om je drankje op te zetten.

Afstand tot de bank

Het is essentieel om rekening te houden met de afstand tussen de bank en de salontafel. De tafel moet gemakkelijk te bereiken zijn vanaf de bank, maar er moet voldoende ruimte zijn om eromheen te lopen. Een aanbevolen afstand is ongeveer 45 tot 50 cm, zodat er nog steeds genoeg bewegingsruimte is. Wat betreft de hoogte van de salontafel, is het ideaal als deze niet hoger is dan de bank zelf.

De vorm van je salontafel

Het kan goed werken om bij een grote L-vormige zitbank te kiezen voor een L-vormige salontafel die daarmee vanaf elke plek op de bank bereikbaar is. Een flexibele salontafel die zich aanpast aan je leefomgeving zoals de REK van Stilst, geeft je de mogelijkheid om de tafel uit te schuiven wanneer dat wenselijk is. Een ovalen of ronde tafel past goed in een ruimte waarbij het belangrijk is om gemakkelijk en vaak te kunnen manoeuvreren. Kies bij een langwerpige woonkamer voor ovaal. Bij een woonkamer waarvan de breedte en lengte dicht bij elkaar liggen, kies je voor rond.