Tafel van gerecycled plastic

De PLET salontafel is een tafel van gerecycled plastic. Een partij reststukken acrylaat (ook bekend onder de merknamen perspex/plexiglas) vormt de basis voor de PLET salontafel. Acrylaat wordt veelal uit een vlakke plaat in de gewenste vorm gezaagd. Het zaagafval van die platen vindt veelal zijn weg naar verbrandingsovens. Door de reststroken schoon te zagen kunnen we ze hergebruiken. We verlijmen de stroken vervolgens aan elkaar tot een tafelblad van 3 cm dik.

Uniek salontafels

Het tafelblad van de PLET salontafel bestaat dus uit verschillende soorten en diktes die we willekeurig verlijmen, afhankelijk van het beschikbare aanbod. Dit betekent dat elke tafel zijn eigen unieke karakter heeft. Ook het onderstel is het resultaat van het opwaarderen van een afgedankt materiaal. Het komt uit een gedateerd eikenhouten tafelblad waar we de donkere laklaag van hebben afgeschuurd.

Door zijn pure, minimalistische uiterlijk en zijn bescheiden formaat refereert PLET aan Japanse vormgeving. Het blad speelt op een bijzondere manier met het licht waardoor het op elke plek anders oogt.

Hergebruik materialen

Het gebruik van gerecyclede materialen in productontwerp staat voor een filosofie van duurzaamheid en verantwoord gebruik van middelen. Door materialen te gebruiken die hergebruikt of een tweede leven hebben gekregen, kunnen ontwerpers bijdragen aan het verminderen van afval en milieueffecten. Bovendien kan de integratie van gerecyclede materialen karakter en uniciteit toevoegen aan een product, omdat geen twee gerecyclede materialen exact hetzelfde zijn.

Het gebruik van gerecyclede materialen daagt ook traditionele opvattingen uit over wat als waardevol of wenselijk wordt beschouwd. Door materialen te nemen die misschien zouden zijn weggegooid en er iets functioneels en moois van te maken, kunnen ontwerpers onze perspectieven op afval en consumptie veranderen. Dit kan ons inspireren om onze eigen gewoonten te heroverwegen en te streven naar een meer duurzame en bewuste levensstijl. Uiteindelijk vertegenwoordigt het gebruik van gerecyclede materialen in productontwerp een ethische en esthetische keuze die een visie belichaamt van een meer harmonieuze relatie tussen mensen en het milieu.

ontwerper: Reinier de Jong
materialen: acrylaat, eikenhout
lengte: 60 cm
breedte: 60 cm
hoogte: 18 cm